Historia

Mansikan viljely on ollut aina viljelijä Aki Pelkosen unelma. Mansikan viljelyyn haettiin kokemusta jo 14-vuotiaana kesätyöntekijänä Salon alueen mansikkatiloilta. Tuolloin tehtäviin kuului mansikkamuovien irrotusta, nurmen leikkausta, mansikan ja herneen poimintaa ja harsojen levittämistä. Työ oli jo tuolloin raskasta, mutta jokin siinä työssä herätti kipinän.

Vuosia kului ja ajatus mansikan viljelystä vahvistui. Vuosien aikana opiskeltiin ja valmistumisen jälkeen tuli mahdollisuus muuttaa työn perässä Lammille. Samana syksynä alkoi tontin etsintä. Tonttia etsittiin ja sellainen löytyi kuin vahingossa Lammin Vilkkilän kylästä. Tontilla kasvoi tiheä kuusikko, mutta talon alapuolella oli kuin mansikan viljelyä varten tehty etelä rinteessä oleva peltolohko. Talo rakennettiin vuonna 2011 ja vuonna 2013 ensimmäiset Polka mansikat 3000kpl istutettiin aluksi vuokaramaalle talon alapuolelle etelä rinteeseen. Työtä riitti ja talolle hankittiin pieni traktori, kaivettiin pieni kastelulampi ja lainattiin pieni porakaivopumppu mansikan kasteluun. Ensimmäisenä vuonna mansikkaa myytiin 25 kappaletta  5 kg laatikoita. Jo tuolloin päätimme, että asiakkaille toimitetaan vain samana päivänä poimittuja mansikoita. Se ajatus on kantanut. Ensimmäisen vuonna mansikat hoidettiin, poimittiin ja markkinoitiin yhdessä puolison kanssa. Työtä riitti ja ajatus siitä, että tästä saattaa vielä tulla jotain voimistui. Asiakkaita tuona ensimmäisenä vuonna oli noin 10 kappaletta. Nämä asiakkaat ovat vieläkin asiakkainamme. Kiitos siitä.

Vuonna 2017 mansikkaa on 3,15 hehtaaria . Enää tilaa ei pysty perheen voimin pyörittämään vaan tilan toiminnassa vuonna 2017 oli mukana 10 ulkopuolista työntekijää ja asiakkaita noin 1000 . Vuosittain istutetaan 1 hehtaari uutta mansikkamaata, jotta pystytään takaamaan hyvälaatuinen tuote. Tilallemme tuli myös uusina tuotteina hunaja, puristettu, pastöroitu ja sokeroitu mansikkamehu 0,5 litran lasipulloissa sekä 3 litran hanapakkauksissa.